דלג לתוכן המרכזי
072-3944318

כיס מרה – אילו סיבוכים יכולים להתרחש בו?

כיס מרה הוא איבר הממוקם בסמוך לכבד וכפי שניתן ללמוד משמו, תפקידו לאגור את נוזלי המרה שמיוצרים בכבד. לאחר ארוחות, מפריש כיס המרה את הנוזלים הללו למעי, פעולה המסייעת לגוף לספוג את מרכיבי המזון השונים. במצבים מסוימים, עלול להיווצר חוסר איזון בהרכבם של מיצי המרה הנאגרים, תהליך שיוביל להתגבשותם של משקעים בתוך כיס המרה. בחלוף הזמן יהפכו המשקעים האלו לאבנים, המורכבות בעיקר מכולסטרול. 

לעתים קרובות, אבנים בכיס המרה אינן גורמות לשום תסמינים ומתגלות באופן אקראי, אולם נוכחותן בכיס המרה מהווה פוטנציאל לסיבוכים שונים, כדוגמת התקפי עווית של כיס המרה הנגרמים מחסימה של מוצא כיס המרה, או כאבים מתמידים בצד הימני העליון של הבטן, המלווים גם בבחילות ואי סבילות למוצרי מזון שומניים במיוחד. עלולה להיווצר דלקת חריפה בכיס המרה, ואף דלקת בלבלב. צהבת חסימתית וזיהום בכבד אף הם עלולים להתרחש כתוצאה מהתגבשות אבנים בכיס המרה. לכל אחד מהסיבוכים האלו יש רמות חומרה שונות ולעתים הם יכולים אף להיות מסכני חיים. על מנת להמנע מכך, רצוי לכרות את כיס המרה ובכך להקדים תרופה למכה.

אבחון וטיפול באבנים בכיס המרה

על מנת לזהות כיס מרה שהתגבשו בו אבנים, לרוב מבצעים בדיקת אולטרסאונד בטן. בדיקה זו פשוטה מאוד, אינה פולשנית ואינה כרוכה בסיכונים, ולכן מומלץ לבצע אותה בכל מקרה בו יש חשד לקיומן של אבנים בכיס המרה. חשוב לדעת שבחלק מהמקרים החשש דווקא לא מתממש. בחלק מהמקרים התסמינים המאפיינים את תופעת האבנים בכיס המרה מאפיינים גם תופעות אחרות, דבר המגדיל את הצורך בקיום בדיקת אולטרסאונד בטן המאפשרת להבחין בין מחלות שונות שעלולות לגרום לאותם תסמינים.

משהתגלה כי אכן מדובר באבנים בכיס המרה, יבוצע ניתוח לכריתת האיבר. בעבר היו נפוצים טיפולים אשר המיסו את האבנים או ריסקו אותן, אולם כיום אנו יודעים שהם אינם מספקים מענה הולם. הסיבה שלא ניתן להסתפק בהוצאת האבנים בלבד, היא שסביר מאוד שאבנים אחרות יתפתחו במקומן והבעיה לא תבוא על פתרונה. מכיוון שכיס המרה משמש לאגירת נוזלים בלבד, והוא אינו מייצר בעצמו שום חומר חשוב, ניתן לחיות גם בלעדיו.

ניתוח כריתת כיס מרה

ניתוח כריתת כיס מרה הוא ניתוח פשוט האורך כשעה בלבד, ומתבצע לרוב בגישה הלפרוסקופית. גישה זו מכונה גם זעיר פולשנית, ומתאפיינת בכך שהיא מאפשרת לבצע את הניתוח דרך מספר חתכים קטנים בלבד, להבדיל מהגישה הפתוחה הדורשת חתך גדול. יתרונותיה של הגישה הלפרוסקופית משמעותיים – המראה לאחר הניתוח אסתטי יותר, ישנו פחות כאב באזור בו בוצעו החתכים, וכמובן שמתאפשר גם זמן התאוששות קצר יותר. יחד עם זאת, לעתים בעקבות סיבוכים במהלך הניתוח יידרשו הרופאים להשלים אותו באמצעות השיטה הפתוחה.

חשוב לדעת שמצב של דלקת חריפה עלול להוביל לסיבוכים בניתוח ולחייב את הרופא לעבור לגישה הפתוחה, ולכן מומלץ להמתין להחלמה מלאה מהדלקת טרם ביצוע הניתוח. במצבים כאלה, יקבל המטופל טיפול אנטיביוטי במטרה לרפא את הדלקת ולאפשר את ביצוע הניתוח בגישה הלפרוסקופית עם מינימום סיכונים. לאחר הניתוח, יידרש המטופל לזמן התאוששות קצר בבית החולים, ולרוב ישוחרר כבר ביום שלמחרת הניתוח. באופן כללי, ההחלמה מהניתוח מהירה וכבר לאחר מספר ימים יוכל המנותח לחזור לשגרת יומו. יחד עם זאת, ישנן המלצות מסוימות הנוגעות לתזונה שחשוב ליישם במשך תקופה קצרה של מספר שבועות לאחר הניתוח. כמו כן, יידרש המנותח להגיע לביקורת אצל הרופא המנתח על מנת לוודא שההחלמה מיטבית.

אולי יעניין אותך גם: בקע

כיס מרה