דלג לתוכן המרכזי
072-3944318

כיס המרה

כיס המרה הוא כיס קטן שממוקם מתחת לכבד. הוא אוגר את מיץ המרה שמועבר אליו ישירות מהכבד על ידי מערכת צינוריות . נוזל המרה שנאגר בכבד מופרש ממנו דרך צינור קטן שנפתח אל צינור אחר- צינור המרה המשותף שנפתח לתוך התריסריון שהוא החלק העליון של המעי הדק.

תפקידו העיקרי של נוזל המרה הוא לסייע בעיכול שומנים שאנו אוכלים. כאשר אנו אוכלים מזון שמפריש שומנים, כיס המרה מתכווץ ועל ידי כך מזרים את השומנים לתריסריון . נוזל המרה משפר את מסיסות השומנים ועל ידי כך עוזר לאנזימים שמופרשים לתריסריון וללבלב בספיגת השומן.

נוזל המרה מכיל באופן תקין כולסטרול, מים, מלחים, שומנים חלבונים ובילירובין. כאשר מופר האיזון הכמותי  בין החומרים הללו בנוזל המרה עלולות להתפתח אבנים בכיס המרה. רוב האבנים שנוצרות מכונות אבני כולסטרול ומיעוט מהן ( כ-20 אחוז)   הן אבני מרה קטנות יותר שמכונות אבני פיגמנט. הגודל של אבני כיס המרה אינו קבוע , הן יכולות להיות קטנות כגרגרי חול ולהגיע לגודל של כמה סנטימטרים. במרבית המקרים הן מתגלות באופן אקראי ללא תסמינים מוקדמים כלשהם, אך ישנם מקרים בהן הן חוסמות את זרימת המרה למעי , דבר הדורם לסיבוכים רפואיים רציניים.

 שכיחות התופעה

עד גיל ארבעים התופעה נחשבת לנדירה מאוד. בקרב האוכלוסייה הבוגרת ישנם כ-7% שסובלים מהתופעה התופעה נפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים (5% מול 9% אצל נשים). כ- 80% מהחולים שהשתתפו במחקר לא הבחינו בשום תסמינים מוקדמים לאבנים בכיס המרה.

גורמי הסיכון

קיימים גורמי סיכון רבים להופעתן של אבנים בכיס המרה:

  • גיל- הגורם המשמעותי ביותר ככל שהגיל עולה שכיחות התופעה אף היא עולה.
  • מין-התופעה שכיחה יותר אצל נשים אך עם הגיל ההבדל בין המינים מצטמצם.
  • עודף משקל או איבוד משקל מהיר כתוצאה מדיאטה
  • הריונות או גלולות למניעת הריון שמכילות אסטרוגן שמגביר את רמת הכולסטרול ועלול לגרום לאבנים בכיס המרה.
  • חולים  במחלת מעיים דלקתית-  קרון
  • סוכרת
  • ירידה בפעילות גופנית

אבחון וטיפול

האבחון כיום נעשה בקלות על ידי בדיקת אולטרה סאונד. ההחלטה בקשר למועד ביצוע ניתוח כריתת כיס מרה תלוי במצב הכללי של החולה. כריתת כיס המרה אינה אמורה לגרום להפרעות כלשהן.