כיס מרה – קטן קטן אבל חשוב ביותר!
כיס מרה - מה שימושו בגוף האדם?
כיס מרה הוא שמו של איבר קטן באורך של עד 10 ס"מ, המצוי בקרבה לכבד. קרתו לכבד אינה מקרית שכן כיס המרה תפקידו הוא הפרשת חומרים שונים המסייעים בתהליך העיכול של המזון בגופנו. כיס מרה מאחסן את נוזל המרה שהופרש על ידי הכבד ומעביר אותה הלאה לאיבר בשם התריסריון לאחר ארוחה, לצורך סיוע בעיכול. כיס מרה סופג גם כן מים ומלחים במהלך תהליך זה. כיס מרה תפקידו חשוב, שכן הוא סור את החומציות בקיבה לפני מעבר המזון למעיים.
כיס מרה אכן חשוב ביותר – מה קורה כאשר הוא אינו פועל כשורה?
הנפוצות במחלות עלולות לפגוע במנגנון החשוב של כיס המרה הם:
1. אבני כיס מרה – תופעה זו נפוצה יותר בקרב נשים. אבנים אלו נוצרות לרוב על רקע פגיעה במנגנון פירוק הכוסלטרול והיווצרות אבני כולסטרול. אפשרות נוספת לאבני כיס מרה היא היוצוצרותם על רקע מולד, ואז נוצרות אבני פיגמנט. אבני כיס מרה עלולות לגרום לחסימה של כיס מרה או להגיע לדרכי המרה ולחסום אף אותם. מצב חמור יותר יגיע אף לדלקת כיס מרה.
2. דלקת כיס מרה – מתרחשת לרוב בשל היווצרות אבני כיס מרה. חסימת כיס מרה על ידי אבנים גורמת לתגובה דלקתית חיידקית. הטיפול הנפוץ הוא לרוב כריתת כיס מרה וטיפול אנטיביוטי.
כאשר ישנה פגיעה באיבר זה, הסימפטומים שיחוש האדם יהיה לרוב: כאבי בטן קבועים, לרוב לאחר ארוחה כבדה ולעיתים כאשר האדם הלך לישון, בנוסף ישנן לרוב בחילות, הקאות וחוסר תאבון.
האבחנה בשני מקרים אלו תהיה לרוב באמצעות אולטרסאונד או צילום בטן.
ניתוח כיס מרה הוא לרוב האופציה הטיפולית הנפוצה במקרה של אבני כיס מרה או דלקת כיס מרה. ניתוח זה נעשה בגישה לפרוסקופית. ישנו גם טיפול תרופתי תומך.
בל נשכח את החשיבות בתזונה נכונה עבור כיס מרה, הורדת מאכלים רווי כולסטרול ושמירה על אורח חיים בריא יכולים גם במקרה זה לסייע במניעה של היווצרות מחלות כיס מרה.