דלג לתוכן המרכזי
072-3944318

על כיס מרה ואבנים!

אבני מרה הן גושים שנוצרו בתוך כיס מרה. הן יכולות להיות בגודל של פירור ולעתים גדולות מאוד. רובן בגודל של כ-2.5 ס"מ. היווצרותן בתוך כיס המרה נוצר מהכולסטרול ששוקע בכיס המרה ואבנים אלה מהוות כ-80% מהאבנים הנוצרות בתוך כיס מרה. סוג האבנים השני הוא אבני פיגמנט לכיס המרה יש צורה של אגס ואורכו יכול לנוע בין 7.5-15 ס"מ. הוא ממוקם בצד ימין למעלה בבטן. תפקידו של האיבר הזה הוא לרכז את המרה, חומר המצוי במרכיבים תזונתיים שמסייע בספיגה. יש אנשים שיש להם אבני מרה, אך הם אינם סובלים מכך ולעתים גם לא יודעים שיש להם אבני מרה. אך יש אנשים בדרך כלל עם אבנים גדולות שסובלים מכאבים ולכן הם חייבים בניתוח להוצאת אבני כיס מרה.

בחירה של רופא כירורג להוצאת אבני כיס מרה

בעולם הרפואה כמו בתחומים רבים נוספים, ישנם רופאים וישנם מי שהתמחו ויודעים להתמודד עם ניתוחים להוצאת אבני כיס מרה בצורה מוצלחת, ללא כל סיכון ואף שיקום מהיר. מומלץ כי בחירה של רופא כירורג לניתוח כיס מרה, תיעשה בכובד ראש ותוביל אתכם לבחור בכירורג מיומן אשר ביצע כבר אלפי ניתוחים כאלה, ושתוכלו לסמוך עליו שהוא יעשה את הניתוח הזה בהצלחה יתרה. מיותר לציין כי פנייה אל רופאים שאין להם ניסיון בניתוחים כאלה, אף שמדובר בניתוח יחסית קל, עלולים חלילה להסתבך. לכן מומלץ לפנות את כירורג מעולה ומיומן.

גורמי הסיכון להתפתחות אבני מרה

ישנם כמה גורמי סיכון להתפתחותם של אבנים בתוך כיס מרה. ראשית נציין כי נשים נמצאות בסיכון יותר גבוה לפתח אבני מהר. בנוסף נשים אחרי גיל 40 נמצאות גם בסיכון  ואנשים שיש במשפחתם נטייה גנטית לפתח אבני מרה. גורמי סיכון נוספים יכולים להיות השמנת יתר, הריון, ירידה חריפה במשקל, סוכרת, מחלת כבד, פעילות גופנית ועוד. 

תסמינים של אבנים בכיס המרה

רבים מן האנשים שיש להם אבני מרה, לא יודעים בכלל שיש לה ולא סובלים מכך. אבל אם האבנים מכאיבות, יש לפנות לרופא ולהיוועץ עמו. תסמין הכי נפוץ לכאבי כיס מרה, מופיע בצד העליון הימני של הבטן. בנוסך לכאב עלול החולה לסבול מבחילות והקאות, כאב בגב או בכתף הימנית. בדרך כלל יופיעו התסמינים האלה אחרי ארוחה "שמנה", אך יש והכאבים יופיעו ללא כל קשר לארוחות. כאשר מופיע התקף ראשון, זהו איתות לכך שיש אבנים בכיס המרה (כמובן שרופא אמור לאבחן זאת), אבל החל מהכאבים, בהמשך  ייתכנו תסמינים נוספים ויותר חמורים. הבדיקה לגילוי אבנים בכיס מרה נעשית בדרך כלל באמצעות בדיקת אולטרה סאונד. אם לא מטפלים באבני כיס מרה, יש סיכון רב להתפתחות דלקת של כיס המרה, זאת במקרה של חסימה בכיס ע"י אבנים. דלקת זו מובילה לכאבים באופן רצוף ולחום. במצב זה, חייבים ללכת לרופא, וסביר להניחשבסופו של דבר יתקיים ניתוח של הוצאת אבנים מכיס המרה. דלקת חריפה בכיס המרה הנה מצב מכן חיים ודורשת טיפול והתייחסות מידיים.

אבנים- כיס מרה כיצד מטפלים?

טיפול נכון באבני כיס מרה, תלוי במצבו של המטופל, גודלן של האבנים וקיומן של תסמינים מציקים. ישנן כמה גישות בנושא זה. אם האבנים לא מציקות והאדם לא חש בהן בכלל, לא עושים כלום ופשוט ממתינים עד לתסמין כלשהו. להסרת אבני מרה ישנו טיפול של ריסוק האבנים ללא הוצאת כיס המרה, ויש ניתוח כירורגי שמומלץ כי ייעשה ע"י כירורג מומחה בתחום של הוצאת כיס המרה והאבנים בניתוח. הגישה הלא ניתוחית מתאימה לאנשים שלא יכולים לעבור ניתוח, אבל בגישה הזו הרבה פעמים האבנים יכולות לחזור.

קראו גם על: בקע סרעפתי

כיס מרה