המליצו לך לנתח? היה חכם ובוא לשמוע על דרך עדיפה ללא הרדמה כללית וכל סיבוכיה.
שיחה דיסקרטית עם פרופסור ללצ'וק, מנהל מחלקה 23 שנה. בקע הוא למעשה פגם אשר נוצר בדופן הבטן, ודרכו חלק מאיברי הבטן זולגים ממקומם החוצה. הבקע יכול להווצר באזורים שונים בגוף – בטבור, במפשעה, במותן, ואף בסרעפת, מה שיגרום לאיברים לגלוש אל איזור בית החזה. עם הזמן הפגם הולך וגדל, והבקע עלול להגיע לממדים עצומים. בכל סוגי הבקע, עלול להיגרם מצב חמור במיוחד של בקע כלוא, בו הבקע נכלא בתוך השריר ואז מתחיל להווצר בו נמק. מצב כזה מאופיין בכאבי בטן, בחום ובסימפטומים נוספים, מוגדר כמצב חירום ודורש ניתוח דחוף. כאשר הבקע אינו כלוא, אין חובה לבצע ניתוח, אולם כדאי לעשות זאת על מנת למנוע החמרה של המצב, שתבוא לידי ביטוי בגדילת הפגם.
בקע במפשעה נחשב לשכיח ביותר, במיוחד בקרב גברים. באופן כללי, כאשר מתרחש בקע זה, לולאת מעי יוצאת ממקומה ונכנסת לתוך התעלה האינגווינלית. שתי נקודות החולשה שנמצאות באזור המפשעה ובהן ישנה סכנה שייווצר בקע, הן התעלה המפשעתית והתעלה הפרומלית. ישנם סיווגים שונים לבקעים מפשעתיים. מחלק את הבקעים לכאלה ישירים ולכאלה שאינם ישירים. בקעים בלתי ישירים הם כאלה החודרים לתעלת המפשעה דרך הטבעת הפנימית. בקעים ישירים, לעומת זאת, חודרים לתעלת המפשעה דרך הדופן האחורית מתוך המשולש על שם הסלבך לתוך הטרלית. כמו כן, ישנם סוגים נוספים ונדירים יחסית של בקע במפשעה, כמו בקע מסוג Pantaloon, בקע מסוג Saddlebag, בקע על שם Madyl ועוד.
בקע במפשעה – תסמינים, אבחון וטיפול
התסמין הנפוץ ביותר הוא נפיחות באזור המפשעה, אשר מוגברת כאשר החולה משתעל או בעת מאמץ גופני. תסמין נוסף שמתרחש אצל חלק מהחולים הוא הרגשת מלאות באזור המפשעה. חלק קטן יותר מהחולים מעידים אף על כאבים במפשעה, וכן על כאבים המקרינים לשק האשכים. לפעמים מופיעים אצל החולים גם חסימת מעי או נמק של המעי. כאשר עולים תסמינים אלה, יש לגשת לבדיקת רופא. בתחילה מתבצעת הבדיקה בעמידה, החולה נדרש להשתעל והרופא יכול למשש את שק השבר כבליטה באזור המפשעה. בבדיקה זו, אצל רוב החולים יבלטו הבקעים על פני העור ולעתים אף יגלשו לשק האשכים. כאשר הבקע קטן ואינו נראה כאשר החולה משתעל, מתבצעת בדיקת מישוש במהלכה הרופא מחדיר את האצבע אל תוך הטבעת החיצונית של תעלת המפשעה, החולה משתעל וכך הרופא יכול לחוש את הבקע.
כאשר מתגלה אצל חולה בקע במפשעה ישנן מספר אפשרויות להמשך. אם לא מופיעים תסמינים, נהוג להורות על ביצוע מעקב שגרתי. לעומת זאת, אם החולה סובל מתסמינים מסוימים, מכליאה של הבקע, כאשר מדובר בחולה צעיר מאוד ובמקרים מסוימים נוספים, נהוג להעדיף ניתוח. עד לניתוח בקע, כדאי יהיה למטופל להיעזר בחגורת בטן תומכת אשר תסייע בשמירה על הבקע במקומו, תתרום למניעת סיבוכים אפשריים ובנוסף עשויה להקל על התסמינים והכאבים השונים. כמובן שמדובר בפתרון זמני בלבד שאינו מחליף ניתוח.
ניתוחים לטיפול בבקע מפשעתי
ישנם שני סוגים של ניתוחים אשר מטרתם תיקון בקע מפשעתי, כאשר במהלך הסוג הראשון מבוצע חתך במפשעה שדרכו הרופא המנתח יכול להחזיר את המעי אל תוך חלל הבטן. ניתוח זה מצריך תפירה של האזור הקרוע בשריר הבטן, ולעתים אף הנחת רשת תומכת כדי לחזק אזור זה. הסוג השני הוא ניתוח לפרוסקופי, ניתוח פחות פולשני שבמהלכו מבוצעים חתכים קטנים. דרך אחד מהם מוחדרת מצלמה, המאפשרת למנתח לבצע את הניתוח, ודרך האחרים מוחדרים כלי הניתוח הקטנים. בסיום ניתוח זה גם כן מונחת רשת על גבי האזור החלש.