דלג לתוכן המרכזי
#פרופ' ללצ'וק יצא לגמלאות.
תודה למטופלי במהלך כל השנים.

במה מטפל ניתוח בקע?

בקע, שנקרא לעתים גם הרניה או קילה, הוא מצב רפואי בו דופן הבטן נחלשת וכתוצאה מכך איברים הנמצאים בחלל הבטן חודרים דרכה ובולטים מתחת לעור. החולה יוכל להבחין בבליטה תת עורית ובדרך כלל יחוש בהחמרה של הבליטה בעקבות פעולות כמו שיעול, עמידה ממושכת, הרמת משאות כבדים או ריקון מעיים. 

ישנם מספר סוגים של בקעים המכונים כל אחד על שם המיקום האופייני להם. בקע טבורי נפוץ במיוחד בקרב נשים, בשל ההריונות והלחץ אשר המשקל הכבד של הרחם מפעיל על דופן הבטן. הוא שכיח גם אצל אנשים הסובלים מעודף משקל משמעותי במיוחד וכן כאלה הסובלים מלחץ מתמשך על דופן הבטן, כמו אנשים הסובלים מעצירות כרונית ומתאמצים בכל פעולה של ריקון המעיים, או כאלה שנוטים לשיעולים חריפים וממושכים. בקע מפשעתי נפוץ יותר דווקא בקרב גברים, והוא מתאפיין בכך שאינו חולף ללא ניתוח וגורם ברוב המקרים לתסמינים כמו כאב ותחושת אי נוחות. בקע אפיגסטרי מתרחש ברום הבטן, ושכיח במיוחד בקרב גברים בין הגילאים 20 עד 50. לרוב, הבקע האפיגסטרי קטן, אולם דווקא בשל כך ישנה היתכנות גבוהה להיווצרות של כליאה ובעקבותיה נמק. על כן כאשר מאובחן בקע כזה, יש לתקן אותו באופן מיידי.

מה קורה בניתוח בקע?

לרוב, כשהבקע קטן האדם לא יחוש בו ולא יהיה צורך בטיפול. במקרים בהם החולה כן סובל מתסמינים והבקע גדול יותר, יטופל המצב באמצעות ניתוח על מנת שהמצב לא ילך ויחמיר. בחלק מהמקרים, כאשר מתרחשת כליאה של המעי בבקע, הבעיה תדרוש ניתוח דחוף. במצב של כליאה רקמת המעי אט אט נמקה, ועל כן ללא טיפול מיידי עלול להתעורר צורך לכרות חלק מהמעי. בנוסף, מצב כזה מלווה גם בכאבים קשים ומתמשכים, הופעת אודם מקומי על גבי העור ורגישות כללית באזור.

באופן כללי ככל שהמטופלים בריאים ואינם נמצאים בקבוצות סיכון מסוימות לניתוח, מומלץ לבצע ניתוח. לעתים יתבצע הניתוח בהרדמה כללית, ולעתים בהרדמה אזורית, לפי החלטת הצוות הרפואי תוך התחשבות גם ברצונו של המטופל. באשר לאופן ביצוע הניתוח, כתלות במיקומו של הבקע ובמידת החומרה של המצב, ניתן לבצע ניתוח בקע הן בגישה הלפרוסקופית (זעיר פולשנית) באמצעות מספר חתכים קטנים, והן בגישה הפתוחה באמצעות חתך גדול יותר ופתוח. אין ספק לגבי יתרונותיה של הגישה הלפרוסקופית, המאפשרת להפחית את הצלקות ואת הכאב הנלווים לניתוח ודורשת זמן התאוששות קצר יותר. יחד עם זאת, גישה זו לא מתאימה לכל המטופלים. למטופלים בעלי עודף משקל משמעותי במיוחד, או לכאלה שסבלו ממקרים של הידבקויות באיזור האגן, לא מומלץ לעבור את הניתוח בשיטה זו. כך או כך, מדובר בניתוח קצר שאורכו כחצי שעה עד שעה לכל היותר.

חשוב לזכור גם את הסיכונים

ניתוח בקע הוא הליך שכיח ופשוט יחסית, אולם ישנם גם סיכונים אשר חשוב להכיר. חשוב ליידע את הצוות הרפואי המבצע את הניתוח בפרטי הרקע הרפואי של המטופל, על מנת שיוכלו להתאים עבורו את שיטת הניתוח המתאימה ביותר ובכך לצמצם את הסיכון. לעתים רחוקות, עלולים להתרחש בניתוח דימום, זיהום או פגיעה באיברים הסמוכים לאזור בו מתבצע הניתוח. גם ההרדמה טומנת בחובה סיכונים כמו חנק, תגובה אלרגית ועוד. לצד סיכונים כאלה, חשוב לזכור כי ניתוח בקע דורש מומחיות וניסיון ולכן יש לבחור ברופא מנתח אשר מחזיק בידע הנדרש ובמיומנויות הרלוונטיות. הניתוח דורש התאוששות קצרה של כ-2 לילות בבית החולים, ובתום כשבועיים ממועד הניתוח יוכלו רוב המטופלים לשוב לשגרת חייהם.

 

בקע