דלג לתוכן המרכזי
072-3944318

ניתוח בקע מפשעתי אצל ילדים

בקע אצל ילדים מופיע עם הלידה, כ"מום" מולד. זהו מצב בו התעלה באזור המפשעה שהייתה אמורה להיסגר אחרי הלידה לא נסגרה וכתוצאה מכך נוצר בקע. זוהי תופעה נפוצה אצל ילודים ו-5% מהילדים יסבלו ממנה ובעיקר בנים.

למרות שמדובר בפגם מולד, לעתים הוא לא מאובחן סמוך ללידה אלא אחרי חודשים ואף שנים. הסיבה לכך היא שלבקע מפשעתי מופיע לא תמיד עם סימפטומים, לכן קשה להבחין בו. לרוב שמים לב ההורים לקיומו של בקע סרעפתי. זה יכול להיות בליטה או נפיחות באזור המפשעה, בעיקר כאשר הילדים בוכים או בזמן טיפול או בדיקה אצל הרופא. האבחון נעשה גם ע"י מישוש ע"י הרופא וגם ע"י אולטראסאונד.

כאשר מאבחנים זאת, מומלץ לערוך ניתוח בקע מפשעתי לילדים כמה שיותר מהר. התופעה המסוכנת היא סיבוך של בקע כלוא. זהו מצב בו חלק מהקיבה "נכלא" בתוך הבקע ולכן חשוב לבצע את הניתוח בהקדם לפני שהחלק הכלוא של המעי יינמק.

ניתוח אצל ילדים- איך עושים?

כאשר הרופא הכירורג מאבחן שאכן מדובר בבקע מפשעתי אצל הילד, מתבצע ניתוח בקע מפשעתי בהרדמה כללית. הילד חייב להיות בריא, ללא חום וגם ללא טיפול אנטיביוטי. לעתים בהנחיית הרופא המרדים והמנתח, צריך הילד לעבור בדיקות דם וכן להיות בצום לפני הפרוצדורה. הצום נמשך בערך בין 4-6 שעות.

הניתוח הוא מהיר ופשוט והוא נמשך לא יותר מ-20 דקות. המנתח יבצע חתך קטן, יפריד את התעלה המולדת, יחבר את הבסיס שלה בתפר ויסיר את שאריות הבקע. כך בעצם מתבצע הנתק בין אבי הבטן שחדרו למפשעה לבין התעלה. היום עושים שימוש בתפרים מסיסים אשר נעלמים לבד.
לרוב משחררים את הילד אחרי כמה שעות כבר הביתה. הילד עלול לסבול מכאבים קלים ויקבל משככי כאבים. נדרשת תקופת החלמה קצרה אחרי הניתוח וכן אסור לעשות פעילות ספורטיבית במשך כ-10 ימים.

מהי חולשה בדופן הבטן?

חולשה בדופן הבטן היא אחד הגורמים להיווצרותו של בקע מפשעתי. אצל חלק מהאנשים זוהי חולשה שנגרמת עוד בלידה, כתוצאה מחוסר סגירה של הקרום העוטף את הבטן. אבל חולשה של הדופן עלולה להתרחש גם במהלך החיים כתוצאה מתהליכים של הזדקנות, שיעול כרוני אצל אנשים חולים או מעשנים ותהליכי הזדקנות. גם פעילות מאומצת תוך הגברת הלח. התוך בטני, עלולה לגרום לבקע מפשעתי. אצל בנים בעיקר, בגלל אופן ההתפתחות של מערכת הרבייה, יש חולשה מולדת לאורך תעלת המפשעה. התעלה הזו אצל בנים אמורה להיסגר אחרי הלידה, אבל זה לא תמיד קורה והילוד נולד עם תעלה פתוחה ובהמשך יוצר בקע מפשעתי. גם פציעה או ניתוחים, מאמץ גופני או הרמת משאות, עודף משקל והריון עלולים לגרום לבקע מפשעתי. 

גם ילדים הסובלים מבקע עוברים כאמור ניתוח בקע מפשעתי.

ההבדל בין בקע קטן לבקע גדול

ההבדל בין בקע קטן לגדול הוא באופן הטיפול אם בכלל. בקעים קטנים לא גורמים לשום אי נוחות אצל המטופלים ויש כאלה שאף נרפאים מאליהם. אבל אם מדובר על בקע שגדל ומפריע לאיכות החיים, מומלץ לעבור ניתוח. לעתים עלול להתרחש סיבוך של בקוע כלוא בו חלק מהמעי נכלא ויש סכנה לנמק. אנשים הסובלים מבקע כלוא, סובלים מכאבים עזים ומרגישות באזור הבקע הכלוא. לעתים נראים גם נפיחות או אודם באזור הבקע. 
במקרה של בקע מפשעתי כלוא, זהו מצב חירום הדורש פנייה לרופא כירורג מומחה וההליך הזה אכן יסתיים בניתוח. מומלץ לפנות למנתח בעל שם וניסיון בניתוחי בקע לסוגיהם.

בקע מפשעתי