דלג לתוכן המרכזי
#פרופ' ללצ'וק יצא לגמלאות.
תודה למטופלי במהלך כל השנים.

אבנים בכיס המרה – הסבר כללי ותסמינים

אבנים בכיס המרה הוא מצב רפואי בו מתגבשים בכיס המרה משקעי שומן וחלבונים, עד הפיכתם לאבנים. בחלק גדול מהמקרים, המצב קשור לבעיית כולסטרול, אולם לא תמיד מעידה התופעה על בעיה כזו. ברוב רובם של המקרים, האבנים הנוצרות בכיס המרה קטנות, והן מפורקות על ידי מיצי המרה או מתמוססות במערכת העיכול. במקרים אלה, לא יחוש האדם בהימצאותן כלל ולא ייגרמו תסמינים. כאשר המשקעים מתגבשים לאבנים גדולות, עלולה להתרחש חסימה של דרכי המרה, ובשלב זה יתחילו להופיע סימפטומים. חשוב לזהות אותם על מנת לפנות לאבחון ולטיפול בבעיה בזמן, ובכך למנוע את החמרת המצב בהמשך.

נהוג לחלק את התסמינים של בעיה זו לשלושה שלבים. בשלב הראשון מתרחשת חסימה התחלתית, כלומר חלקית, של דרכי המרה. בשלב זה ייראו תסמינים כגון חוסר תיאבון, הזעות, בחילות, הקאות ואף התקפים של כאב בצד הימני העליון של הבטן, בעיקר לאחר האוכל. בשלב השני, מחמירה החסימה של דרכי המרה. אז יהפכו הכאבים בבטן לעזים וממושכים יותר. בנוסף, תחל רגישות לכאב באזור כיס המרה ויופיעו סימני צהבת, צמרמורות וחום. בשלב השלישי, מתחילה להתפתח דלקת בכיס המרה או בלבלב. אז הכאבים באזור הבטן העליונה יהפכו קבועים יותר. אם הדלקת היא בלבלב, יוקרן כאב אל הכתף והגב בצד הימני של הגוף. כמו כן, יורגשו כאבים חזקים בזמן הנשימה, תתפתח צהבת וכיס המרה יתנפח עד כדי כך שניתן יהיה למששו דרך העור.

אבחון וטיפול בבעיה

אם קיים חשד למקרה של אבנים בכיס המרה, כדאי לגשת לאבחון בהקדם. האבחון מתבצע באמצעות בדיקה פשוטה ביותר – אולטרסאונד בטן. בדיקה זו אינה פולשנית וכן אינה כרוכה בקרינה או בסיבוכים, ועל כן מומלץ לבצע אותה גם אם החשד נמוך. כמו כן, היא מאפשרת להבחין בין בעיה זו לבעיות אחרות במערכת העיכול העליונה, המאופיינות בתסמינים דומים, כמו מחלת כיב או בקע סרעפתי. רק אם בדיקת האולטרסאונד לא חד משמעית, יש לבצע CT בטן.

בעבר, נהוג היה לסלק את האבנים באמצעות טיפול תרופתי שהמיס אותן או באמצעות ריסוקן. כיום, ידוע כי הוצאתן בלבד לא מספיקה, מכיוון שסביר להניח שיתפתחו במקום אבנים נוספות, לכן אם מתגלה כי המטופל סובל ממצב של אבנים בכיס המרה, נהוג לבצע כריתה של כיס המרה. בדרך כלל הניתוח מתבצע בגישה הלפרוסקופית, על ידי ניקוב מספר נקבים קטנים בדופן הבטן, דרכם מוצא כיס המרה – ניתוח שאורך כשעה וחצי לכל היותר. טכניקה זו לביצוע הניתוח מאפשרת פולשנות מינימלית ותורמת להחלמה קלה ומהירה, לעומת הטכניקה שהייתה נהוגה בעבר ובה היה נעשה חתך ארוך לאורך הבטן. חשוב כמובן לבחור לצורך ביצוע הניתוח ברופא מנוסה המתמחה בביצוע ניתוחים לפרוסקופיים.

ניתוח לכריתת כיס המרה –מה שצריך לדעת

ברוב המכריע של המקרים, ניתוח לכריתת כיס המרה יביא לפתרונה המוחלט של הבעיה. אם התסמינים ממשיכים להופיע גם לאחר הניתוח, כפי שמתרחש במקרים נדירים, ייתכן שמלכתחילה היה גורם נוסף שהוביל להם מלבד האבנים בכיס המרה. על כן, אם מתגלה כי המטופל אכן סובל ממקרה של אבנים בכיס המרה, מומלץ לבצע את הניתוח. לעתים כדאי לדחות את הניתוח – למשל, מומלץ לא לבצע אותו במצב של דלקת חריפה, מכיוון שהדבר הופך את הניתוח לקשה יותר ומגדיל את הסיכויים שהמנתח יצטרך לעבור לניתוח בגישה הפתוחה, שהוא פולשני יותר. מסיבה זו, כאשר הבעיה מאובחנת בשלב בו כבר קיימת דלקת, הטיפול מתבצע תחילה באמצעות אנטיביוטיקה על מנת לרפא את הדלקת לפני הניתוח.

קראו גם על: סרטן השד

אבנים בכיס המרה